Tuhansien tarinoiden Istanbul lumoaa

Teksti: Kai Jauhiainen, kuvat: 2010 European Capital of Culture Agency

Kurkista kahvilaan Istanbulissa ja saatat nähdä muotitietoisten, viimeisen päälle länsimaalaisittain pukeutuneiden naisten juttelevan sulassa sovussa hunnutettujen ystävätäriensä kanssa. Itä ja länsi kohtaavat tuskin missään niin rajusti kuin Istanbulissa. Noin 14 miljoonan asukkaan suurkaupunki on kaoottisuudestaan ja köyhyydestään huolimatta turistille varsin ystävällinen paikka. Kun tuijotat hymyillen Lalelin vanhassa kaupunginosassa pienen puiston kissasirkusta, tuo ohikulkija sinulle ravintolasta teelautasella pienen herkkupalan millä ruokkia katteja. -Have a nice time, sanoo mies ja katoaa.

Bosporinsalmen helmi sykkii kellon ympäri

Bosporin salmen halkaisema Istanbul lumoaa kauneudellaan ja se on yksi maailman valokuvauksellisimmista kaupungeista

Istanbul on hämmentävä kokemus kokeneellekin maailmanmatkaajalle. Jokaisen kadunkulman takana voi olla yllätyksiä. Huipputrendikäs muotikatu vaihtuu kuin viivottimella vetäen slummiksi – ja päinvastoin. Pienellä kujalla istuu rivi mustiin pukuihin pukeutuneita kirjeenkirjoittajia vanhat manuaalikirjoituskoneet sylissä odottamassa asiakkaita. Hylätty sufilaisluostari tarjoaa rauhaa ihan Taksimin kupeessa. Kanna siis taskukameraa mukana!

Istanbulin yllätykset ovat lähes aina miellyttäviä, sillä kuhiseva metropoli on varsin turvallinen. Ellet eksy humalassa öykkäröimään väärään seuraan, on väkivallan uhriksi joutumisen mahdollisuus olematon. Sen sijaan taskuvarkaita kannattaa varoa ja rahanvaihdossa pitää välttää katuvaihtajia. Taksikyytien hinnat on sovittava etukäteen ja Taksimin yöklubit on hyvä jättää väliin. Yksin liikkuvat naismatkailijat joutuvat toisinaan kohtaamaan ei-toivottuja lähestymisyrityksiä, mutta lähes aina tuima katse ja “no” auttaa.

Sultanahmetissa olet keskellä kaikkea

Hotellin sijaintipaikka kannattaa valita huolella. Istanbulin vanhan kaupungin Lalelin ja Aksarayn kaupunginosat ovat edullisia. Sultanahmetissa olet kivenheiton päässä päänähtävyyksistä. Modernimpaa ympäristöä kaipaavat majoittuvat Kultaisen sarven pohjoispuolelle Taksim-aukion seudun huippuhotelleihin, mutta se mikä ylellisyydessä voitetaan, se paikallisvärissä hävitään.

Sininen moskeija mykistää

Istanbulin huikeimmat nähtävyydet ovat Sultanahmetissa Kultaisensarven ja Marmarameren välisen niemen itäkärjessä. Aikaa kannattaa varata vähintään yksi, mutta mieluiten kaksikin päivää. Topkapin palatsi, Sininen moskeija ja Hagia Sofia ovat mieleenpainuvia kokemuksia.

Yerebatanin maanalainen vesisäiliö tuli tutuksi elokuvasta “Salainen agentti 007 Istanbulissa”. Käynti Yerebatan Sarayin viileydessä kestää 30-60 minuuttia, tunnelma on maaginen ja jos et pidä kiirettä, voit nauttia kiireettömästi kupin teetä tulppaanin muotoisista kupeista.

Herkuttele lokumilla!

Istanbulin Suuri basaari sisältää 4.400 kauppaa, mutta paneudu tinkimiseen ja muista, että hintataso on parhaimmillaankin yläkantissa. Useimmat istanbulilaiset eivät asioi Suuressa basaarissa, mutta elämyksenä se on matkailijalle upea. Egyptiläinen basaari Eminoinussa on hyvä paikka ostaa yrttejä ja mausteita.

Lokum on paikallinen herkku ja erinomainen tuliainen. Osta se mielummin tuoreena kuin muovisissa laatikoissa ja kokeile erilaisia makuja. Erityisesti pistaasipähkinä-lokum vie kielen mukanaan. Istiklal

Caddesin lokumkaupoista saat parhaita laatuja.

Herkkusuu ei pety Istanbulissa, mutta kuten kaikkialla, koeta välttää ilmiselviä turistirysiä. Döner on erinomainen ja halpa valinta pikaruoassa ja etenkin Istiklal-kadun alueella löytyy kymmenittäin pieniä döner-paikkoja, jotka ovat auki lähes kellon ympäri. Lähellä Besiktaksen kaupunginosan kalatoria sijaitseva Karadeniz on suosittu paikka, jonne turistit eivät eksy ja jossa käytetään jauhelihan sijasta lihanpaloja. Hintataso on hitusen kalliimpi, mutta laatu on hyvä. Samoin Sultanahmetin alueen Sedef kannattaa kokeilla.

Prinssisaarille pyöräilemään

Jos kaoottinen ja kesäisin hautovan kuuma Istanbul kiristää hermoja, löytyy vastapainoa Bosporin salmen risteilyiltä. Prinssisaaret tarjoavat nekin vaihtelua ja niistä isoimmalla Buyukadalla kannattaa vuokrata polkupyörä ja tutustua saareen ominpäin.

Ominpäin Bursaan

Hagia Sofia on must-nähtävyys Istanbulissa

Seikkailunhaluiset voivat lähteä Bursaan Marmarameren toiselle puolelle. Bussimatka Istanbulista Bursaan kestää kolme tuntia ja maksaa kymmenen euroa, joten kannattaa jäädä yhdeksi yöksi – se kannattaa jos aikaa vain on. Istanbulin jälkeen vain 2,5 miljoonan asukkaan Bursa tuntuu lähes idylliseltä. Bursa tunnetaan Turkin vapaamielisimpänä kaupunkina ja ilmapiiri onkin miellyttävä. Iskender kebab on lähtöisin Bursasta ja sitä kannattaa maistella esimerkiksi Pidecioglussa. Bursan vieressä kohoava Uludagin vuorelle pääsee pakoon köysiradalla kesän kuumuutta. Bursan iskender kebabin salaisuuden väitetäänkin piilevän raaka-aineessa – Uludagin rinteillä laiduntavat lampaat ja vuoriniittyjen yrtit ovat kaukana teollisuusruoasta. Totta vai tarua – kokeile itse!