Häämatkalle kauemmaksi

Teksti: Anna Maria Pajarinen / Energiakeskus Indigo

Karttapallo on täynnä upeita matkakohteita häämatkailijoille aina sykähdyttävän sykkivistä kaupunkikokemuksista ylellisen rentoon lomailuun valkohiekkaisten rantojen läheisyydessä. Mikäli lentoaikataulusta ja matkustamisesta toipumisesta ei tarvitse tinkiä, unelmien häämatka suuntautuukin usein eksoottisiin tropiikinkohteisiin, kuten Karibian saarille, Malediiveille, Seychelleille tai Mauritiukselle. Myös esimerkiksi Afrikka, Intia, Australia ja Uusi-Seelanti ovat löytäneet tiensä hääparien sydämiin, nämä kaukomaat takaavat ikimuistoisia hetkiä yhteisten, tulevien vuosien muisteloihin.

Monenlaisiin lomatoiveisiin vastaten listasimme ja keräsimme lyhyeen esittelyyn suosituimpia sekä hieman erikoisempia häämatkakohteita Euroopan ulkopuolelta. Lähtekäämme siis kaukomatkalle maailman ympäri Afrikasta alkaen!

Afrikan aatelia

Afrikka tarjoaa huippukohteita rakastavaisten lomille yhdistäen eksoottisia hiekkarantoja, muinaisia sivilisaatioita, mainioita hotelleja ja safarimajoitusta sekä verrattomia luontokokemuksia vuoden ympäri kohteesta riippuen. Monet Afrikkaan matkustavat rakentavatkin matkansa esimerkiksi harrastuksensa, kuten historian, sukeltamisen tai valokuvaamisen ympärille. Sääolosuhteiden perusteella saa myös hieman vinkkiä suotuisista matkustusajankohdista, sadekauden jälkeen kerääntyy esimerkiksi Keski- ja Etelä-Afrikan luonnonpuistoihin paljon eläimiä ja lintuja vasta muodostuneiden vesialtaiden äärelle.

Safarit kansallis- ja luonnonpuistoineen sekä suojelualueineen ovatkin yhä suositumpi matkailumuoto Afrikassa. Choben kansallispuisto Botswanassa on täynnä lukuisia eksoottisia eläinlajeja, Krugerin kansallispuisto Mosambikin ja Zimbabwen rajoilla on yksi maailman suurimmista sekä vanhimmista villieläinpuistoista ja eläinten suuresta vaelluksesta tunnettu Masai Maran kansallinen luonnonsuojelualue Keniassa yhdessä Tansaniassa sijaitsevan Serengetin kansallispuiston kanssa tarjoavat erinomaiset puitteet kirjavalle luontodokumentille.

Pohjois-Afrikassa yhdistyvät muinaisuus ja nykyaika – häämatkakohteina muun muassa ajattoman houkutteleva Egypti tai arabialaisen romantiikan Marrakech Marokossa ovat seikkailuja tuoreille aviopareille. Hieman itse Afrikan mantereesta oikealle, Akabanlahden ja Kuolleenmeren rannalla Lähi-Idässä sijaitsee Jordania, joka tarjoaa häämatkailijoille mielenkiintoista historiaa, erämaaluontoa aavikkoineen sekä legendaarisia kaupunkeja. Maan kuuluisin nähtävyys on maailman seitsemän ihmeen joukkoon kuuluva, uskomaton Petran kalliokaupunki. Tämä yli 2000 vuotta sitten nabatealaisten rakentama kaupunki sijaitsee keskellä erämaata, muinaisella karavaanireitillä silkkitien varressa.

Tuoksut, sulttaanit ja historialliset merirosvot – kuin Tuhannen ja yhden yön tarinat hurmaa Tansanian Sansibar satumaisuudellaan. Intian valtameressä, vain 35 kilometrin päässä Tansanian rannikosta, sijaitsevat nämä maustesaaret, joista suosituimpia matkakohteita ovat Pemba ja Unguja. Häämatkailijalle saaret tarjoavat valkeita hiekkarantoja, romanttisia illallisia tähtitaivaan alla, värikästä kulttuuria ja itämaista tunnelmaa. Sansibar on myös yksi maailman parhaista sukelluskohteista, lämmin vesi ja kristallinkirkkaat näkymät erilaisista korallilajeista avautuvat vaikka sukelluskurssin päätteeksi.

Suurkaupunkien sykettä

Tansanian rannikolta häämatkamme jatkuu ensin Afrikan kupeeseen Arabian niemimaalle ja sitten lähdemme kiertämään maapalloa länteen, ylitämme Atlantin valtameren ja saavumme Pohjois-Amerikkaan.

Arabian niemimaan kaakkoisosasta, autiomaan keskeltä löytyy arabiemiraattien kaupunki, jossa yhdistyvät meri, hiekka, pilvenpiirtäjät, aurinko ja ylelliset ostosmahdollisuudet: Dubai on tuoksusekoitus kallista parfyymia ja aromikkaita mausteita. Upeat rannat kutsuvat täydelliseen auringossa rentoutumiseen, valtavat ostoskeskukset ja beduiinien soukit eli marketit ovat moderneja matkalaisten keitaita ja kaupungin gourmetravintolat, baarit sekä kansainväliset yökerhot tuovat häämatkaan todellista luksusta – ja kultaa kullalle, kullan hinta on nimittäin Dubaissa maailman alhaisimpia!

Kanadan suurin kaupunki Toronto luonnonkauniin Ontariojärven luoteisrannalla on yksi maailman monikulttuurisimmista kaupungeista, tästä kertovat viisi kiinalaista kaupunginosaa sekä Little Italy, Little Jamaica, Little Greece, Little Portugal, Little India ja Little Mogadishu. Juuri Toronton etnisyys antaa tälle suurkaupungille romanttisen säväyksen – ilta potpourrin tuoksuisessa Pikku Italiassa elävää musiikkia kuunnellen ja cappucinoa siemaillen tai pieni, ylellinen teehetki peri-brittiläiseen tyyliin Toronton Fairmont Royal York maamerkkihotellilla tuovat häämatkaan lämpimiä muistoja.

Toronto on myös vain noin 120 kilometrin ajomatkan päässä maailmankuuluista Niagara Falls vesiputouksista. Vaikka kaksi kolmesta putouksesta ovat Yhdysvaltojen puolella ja kolmas eli Horseshoe Falls on jaettu Kanadan ja Yhdysvaltojen kesken, ovat mykistävät näkymät ehdottomasti paremmat Kanadan puolelta. Putouksia on mahdollista päästä ihastelemaan myös aivan lähietäisyydeltä, Maid of the Mist veneet liikennöivät kuohujen luo säästä riippuen huhtikuusta lokakuun loppuun.

Suurkaupungin äänet ja valot, nähtävyydet, teatterit, musikaalit ja museot – mitä vain mieleen juolahtaakaan eli vanhan sanonnan mukaan “jos kyllästyt New Yorkissa, se on oma vikasi”. USA:n itärannikolla sijaitseva New Yorkin kaupunki on ostosten, rajattoman kulttuuri- ja ravintolatarjonnan sekä yksi maailman tunnetuimpien nähtävyyksien häämatkakohde.

Romantiikkaa tälle aina eloisalle kaupungille tarjoavat muun muassa pyörivä The View kattoravintola Times Square aukion yläpuolella, suosittu näköalatasanne Top of the Rock Manhattanilla, vuonna 1906 avautunut italialainen Barbetta ravintola, Broadway esitykset ja illallisristeilyt kaupungin taivaanrantaa ihastellen. Hevosrattailla kahdestaan tai ehkä pyöräretki Central Park puistossa, luistelua käsikädessa Rockefeller Center luistinradalla tai jopa kaupunkikierros kahdelle omalla oppaalla ja valokuvaajalla – New Yorkissa kaikki on mahdollista!

Yhdysvaltojen itärannikkoa pitkin laskeudumme häämatkallamme etelää kohti, ohitamme romanttisten kohteiden osavaltioita, kuten Delaware ja Brandywine Valley, Maryland ja Chesapeake Bay, North Carolina ja Outer Banks sekä Georgia ja Savannah. Saavumme Orlandon, Tampan ja Miamin aurinkoiseen Floridaan, jonka kärjestä löytyvät Florida Keys saaret. Lempeän trooppisessa ilmastossa nämä 800 korallien saarta, lämmin merivesi sekä vanha kuubalainen ja karibialainen tunnelma ovat olleet inspiraation lähteinä muun muassa Ernest Hemingwaylle sekä Tennessee Williamsille.

Karibian kooste

Vain noin 370 kilometriä Miamista lounaaseen sijaitsee Kuuban pääkaupunki Havanna, joka tarjoaa häämatkalaisille värikkään yhdistelmän uutta ja vanhaa, historiaa sekä eksoottisia rytmejä kahvin, sikareiden ja rommin höyryissä. Dominikaaninen tasavalta jakaa taasen saarensa Haitin kanssa, valkohiekkaiset rannat ja mangrovemetsät luovat häikäisevät puitteet onnistuneelle kuherruskuukaudelle ja kolmen korallisaaren muodostamat Caymansaaret Kuuban vasemmalla puolella sopivat täydelliseen rannoilla rentoutumiseen kirkkaiden vesien äärellä.

Hallinnollisesti Brittiläisiin Neitsytsaariin ja Yhdysvalloille kuuluviin Yhdysvaltain Neitsytsaariin jakautuvat Neitsytsaaret jatkavat Karibianmeren saarten jonoa ja kiehtovat paratiisimaisella tunnelmallaan. Saariston kauneus ja rakkaus ilmassa sopivat loistavasti hääpareille tuoreen avioliiton juhlistamiseen. Useat kymmenet saaret ovat myös kätevästi lähellä toisiaan, vain lyhyen lautta- tai lentomatkan päässä ja yksi ajatus loman viettoon onkin ylellisen veneen vuokraaminen miehistöineen ja merellisistä maisemista, rauhallisista poukamista sekä uimisesta ja kalastamisesta nauttiminen.

St. Lucian saari Pienillä Antilleilla vai Belize Keski-Amerikassa Jukatanin niemimaalla? Joskus matkakohdetta on todella vaikea päättää ja nämä kaksi Karibian trooppista keidasta erilaisuuksistaan huolimatta tuntuvat usein painavan vaakakupissa täysin saman verran. Romanttiseen pakomatkaan St. Lucia tarjoaa pehmeitä hiekkarantoja, aurinkoa ja korkeimmillaan keskimäärin 30 asteen lämpöä. Belize taasen koralliriuttoineen, vehreine sademetsineen ja vesiputouksineen on sukeltajien ehdoton paratiisi tarjoten seikkailuja myös upeilla luonnonsuojelualueillaan. Hmm… Molemmat kohteet ovat kauniita eli osui lopullinen päätös kumpaan tahansa, häämatkasta tulee varmasti onnistunut kokemus.

Alankomaille kuuluvat, niin kutsutut ABC-saaret eli Aruba, Bonaire ja Curacao Venezuelan rannikon tuntumassa ovat ystävällisten ihmisten, herkullisen ruoan ja erinomaisten hiekkarantojen Karibian kohteet. Saaret ovat lumoavia vuodenajasta riippumatta ja usein myös turvassa alueelle tyypillisiltä hurrikaaneilta. Vilkasta Arubaa kutsutaan Karibianmeren häämatkakohteiden johtotähdeksi, omaleimaisempi Bonaire on huippuluokan sukelluskohde ja jopa Amsterdamia arkkitehtuuriltaan muistuttava Curacao yhdistää monen kulttuurin värikästä elämää nautinnolliseksi kokonaisuudeksi.

Nicaraguan ja Panaman välissä Keski-Amerikassa sijaitseva Costa Rica on rankattu jopa maailman kymmenen parhaimman häämatkakohteen joukkoon muun muassa Brides Magazine lehden listalla – ylelliset kylpylähotellit, rentoutta huokuvat hiekkarannat ja jännittävät sademetsät vastaavatkin varmasti tähän sijoitukseen. Parasta aikaa matkustaa tähän ekomatkailuakin suosivaan maahan on joulukuusta huhtikuuhun eli kuivempaan kesäaikaan, toki maan luonto on kauneimmillaan sadekauden aikaan eli toukokuusta marraskuulle.

Mikäli hääparin toive on ihanteellinen rantaelämä, on yksi parhaita vaihtoehtoja kaukomatkakohteeksi loisteliaiden merenrantahotellien ja lomakeskusten Meksiko, jonne myös Carrie ja hänen ystävänsä lähtivät häämatkalle elokuvassa Sex and the City. Muinaiset mayarauniot ja palmujen reunustamat hiekkarannat odottavat Cancunin liepeillä, Puerto Vallarta tarjoaa taasen kuvankauniita maisemia ja ylellisiä lomakyliä. Los Cabos Meksikon Kalifornian niemimaan eteläkärjessä muodostuu kahdesta pienestä kaupungista eli Cabo San Lucasista sekä San Jose del Cabosta ja on monien eri vesiurheiluharrasteiden mekka ihastuttavien rantojen ohella. Ja tietysti touhukas Acapulco, joka pursuaa iloista yöelämää, gourmetravintoloita ja uskomattomia maisemia, on yksi Meksikon jännittävimpiä romanttisen loman viettopaikkoja.

Tyynen valtameren taikaa

Yli sadasta saaresta muodostuva Havaiji (Hawai’i) on jatkuvasti yksi maailman suosituimpia häämatkakohteita ja numero yksi Yhdysvaltojen kuherruskuukausien kohteista. Suurin tuliperäisistä, koralliriuttojen reunustamista saarista on Big Island eli itse Havaijin saari ja saarten pääkaupunki Honolulu sijaitsee taasen Oahulla. Näiden lisäksi Havaijin kahdeksasta pääsaaresta suosittuja lomakohteita ovat pikkukaupunki Lahainasta sekä Kaanapali rannastaan tunnettu Maui ja vehreiden sademetsien Kauai.

Tahitin saariketjulta löytyvä Bora Bora on ylellinen Ranskalle kuuluva Polynesian saari, joka on kuin luotu unohtumattomille kokemuksille – vehreä kasvillisuus, upeat auringonlaskut, valkeat hiekkarannat ja värikäs merenalainen maisema, romanttisessa mittakaavassa Bora Bora saa päästötodistuksessaan täyden kympin. Kuinka muuten voisikaan arvostella veden ylle levittäytyviä bungaloweja, turkoosia merta ja dramaattisia maisemia? Matka Suomesta Tahitille saattaa kestää jopa parikin vuorokautta, joten aikaa matkustamisesta toipumiseen ja saaresta nauttimiseen on hyvä varata reilusti.

Aurinko nousee idästä

Häämatkamme maailmanympäri etenee Tyyneltä valtamereltä Japaniin eli hurmaavaan Kiotoon sekä Hokkaidoon. Kioto on Japanin kulttuurin kehto, joka vaalii perinteitä ja antaa mahdollisuuden jopa aitojen geishojen näkemiseen erityisesti Gion ja Pontochon korttelialueilla. Vielä ehkä geishojakin tunnetumpi kauneus Kiotossa ovat kirsikkapuut, jotka kukkivat huhtikuun alun aikoihin. Hyvänä kukkivana kakkosena löytyvät kaupungista helmi-maaliskuussa luumupuiden kukat Kioton pohjoisosasta.

Hokkaido Japanin pohjoiskärjessä on tuliperäinen luonnonpuistojen saari, joka on löytänyt tiensä myös häämatkalaisten sydämiin. Erikoisuus eritoten hääpareille ovat kuumien lähteiden kylpylät, joita tarjoavat paikalliset ryokan majatalot. Sensuellin kylpylätunnelman lisäksi talvi tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen lumipuuterin pöllyttämiseen, Hokkaido on yksi maailman lumivarmimmista alueista.

Hong Kong jatkaa idän eksotiikan aistimista, kaupunki koostuu rikkaasta historiasta ja kulttuurista, värikkäästä taiteesta sekä kosmopoliittisesta elämästä. Hong Kong on shoppailijan unelmakohde, joten häämatkabudjetin kanssa kannattaa olla tarkkana – suurkaupungin houkutuksiin hurahtaa herkästi! Kowloonin alue Hong Kongissa on suosittu ensikertalaisten matkakohde, iltakävelyt Tsim Sha Tsui promenaadilla ja risteilyt Star Ferry lautalla tarjoavat kaupunkikuvaa parhaimmillaan juuri avioliiton satamaan astuneille pariskunnille.

Intian valtameren lainehilla

Kuin rakastavaisten hemmotteluun suunniteltu Bali keskellä Indonesiaa on sydämellinen saari, joka luonnon rauhallaan ja sadoilla temppeleillään tyynnyttää koko olemuksen – häiden aiheuttama stressi lipuu kauas pois lempeässä hieronnassa tai meren aaltojen hellässä huomassa. Tämä jumalten saari on ihanteellinen häämatkakohde muun muassa loputtomien rantojen sekä tervetulleen tunnelman ansiosta.

Intian valtameressä on myös 115 saaren ryhmä, jota Seychelleiksi kutsutaan. Suloiseen laiskotteluun houkuttelevat hiekkarannat ja kirkkaansiniset laguunit ovat kuin unimaisemaa häämatkalaisten mielissä. Aamiaispöydästä saattaa löytää tuoreita mangoja, banaaneja tai kookoksia ja meressä sukeltaessa törmää helposti kilpikonniin ja muihin harvinaisiin mereneläviin. Seychellit ovat täydellinen valinta yhteiseen aikaan rauhallisissa lahdenpoukamissa, hiljaa kuiskivat vain palmujen lehvät ja rantautuvat aallot…

Madagaskarista 900 kilometriä itään Intian valtamerellä sijaitsee Mauritius, jonka kultaisella hiekkarannalla lekotellen, sinistä merta ja leppoisasti huojuvia palmuja katsellen häämatka sujuu melkoisen rauhallisissa merkeissä. “Lähtisimmekö sukeltelemaan korumaisten korallien ja eksoottisten kalojen vedenalaiseen maailmaan vai kutsuuko mahdollisesti syvänmerenkalastus 40 jalkaisella kiiltävällä veneellä?” Lomalaisen vaikeita kysymyksiä, joihin voi rannalla miettiä vastausta vaikka paikallista rommia siemaillen.

Näin olemmekin kiertäneet rakkautta jakaen ympäri koko maailman, palanneet jälleen alkupisteeseemme eli Afrikan rannikolle – maapallo on täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia unelmien häämatkakohteita eli jokaiselle jotakin. Toivotamme siis sydämellisesti hyvää matkaa, trevlig resa, happy landings, bon voyage, buan viaje, buon viaggio, gute reise ja dozo go-buji-de!