Aktiiviset häämatkat

Teksti: Anna Maria Pajarinen / Energiakeskus Indigo

Mielikuva unelmien häämatkasta tuo helposti mieleen palmujen reunustamat, loputtomat hiekkarannat, joilla rentoudutaan rakkaan kanssa sateenkaaren sävyissä hehkuva drinkki kädessä. Vaihtoehtoja yhteiselle matkalle on kuitenkin satoja perinteisten matkakohteiden lisäksi ja aktiivisen, yhteisen harrastuksen parissa kuherruskuukaudella lomaileminen tuntuu olevan jatkuvasti maailmalla kasvava trendi.

Aktiivisten häämatkojen jännittävyyttä eli yhteisen seikkailun astetta voi itse säädellä valitsemalla matkakohteen omien mieltymysten mukaan. Rauhallista patikointia upeissa maisemissa Nicaraguassa vai laskuvarjohyppyjä Dubaissa? Tai ehkä yhdistelmämatka vaikka kaupunkia ja leirintää tai snorklausta ja joogaa – mikä sopii tuoreelle avioparille parhaiten? Tältä ihmeelliseltä planeetalta löytyy inspiroivia vaihtoehtoja moneen mieleen ja menoon pariskunnille, jotka kaipaavat levon ja rentoutumisen lisäksi tai niiden sijaan fyysistä kokemista ja luonnonihmeiden näkemistä. Olemme koonneet oheen kymmenisen houkuttelevaa, hieman erilaista vinkkiä yhteisten kokemusten parhaaksi!

Sukeltakaa uuteen maailmaan

Moni matkaaja on uppoutunut sukeltamisen lumoihin ulkomaanmatkoillaan, PADI-laitesukelluskurssit aloittelijoille ovat yksi veden äärellä sijaitsevien lomakohteiden mieluisia harrastusmahdollisuuksia. Sukellusmatkoja järjestetään joka puolelle maailmaa ympäri vuoden ja matkoilla on usein mahdollisuus myös suorittaa erilaisia erikoiskursseja tai päivittää omaa pätevyyttään.

Itäiseltä Karibianmereltä löytyy lähes luonnontilassa oleva Montserrat saari, joka on täydellinen sukellusmatkakohde romanttista pakopaikkaa etsiville pareille. Tuliperäiset muodostelmat, värikkäät korallit, kuparipyyhältäjät sekä erikokoiset merisienet koristavat merenpohjaa sukeltajien iloksi ja myös monipuolinen maasto luontopolkuineen tarjoaa parastaan patikoijille tai jopa hevosen selässä viihtyville.

Tämän lähes salaisen Karibian saaren lisäksi matkailijat suosivat sukelluslomakohteinaan muun muassa Egyptiä ja Punaisen meren kirkkaita vesiä, myös Phuketin saari Thaimaassa ympäristöineen luokitellaan yhdeksi maailman kauneimmista ja parhaista sukelluskohteista. Australiasta, Queenslandin rannikolta löytyy maailman suurin koralliriuttakokonaisuus ja Jacques Cousteaun tunnetuksi tekemä, planeettamme toiseksi suurin valliriutta eli vedenalainen syvänne Great Blue Hole sijaitsee noin 2 tunnin venematkan päässä Belizen rannikolta – molemmat riutat luovat uskomattomat puitteet sukeltajille.

Erilaisia risteilyjä

Karibian tai Välimeren risteilyt saattavat olla monille tuttuja notkuvine buffetpöytineen, auringonottokansineen ja kasinoineen, mutta miltä kuulostavat risteily Etelämantereella tai Pohjoisella napapiirillä, autenttinen Amazon, saarihyppely Fidzillä tai luonnonihmeet Galapagossaarten rannikoilla? Koskematonta luontoa arvostaville esimerkiksi mahdollisuudet osallistua tutkimusretkille tarjoavat usein myönteisiä yllätyksiä ja unohtumattomia kokemuksia, jotka ammattitaitoisen retkikunnan kanssa koettuna ovat luonnonviihdettä parhaimmillaan.

Tutkimusmatkojen lisäksi risteilyvaihtoehtona ovat myös perinteisen risteilyn mukavuus yhdistettynä luonnosta nauttimiseen eli tunnettujen, isojen risteilyalusten valmismatkat, kuten retket Alaskaan valaita, kotkia ja karhuja katsomaan tai kuvaukselliset Belizen ja Dominikaanisen tasavallan sademetsät. Mahdollisuudet myös vesillä ja maalla olemisen yhdistelmään ovat olemassa – pakatkaa siis näille häämatkoille mukaan kiikarit, lintukirjat ja mukavat kävely- tai patikointikengät!

Vaeltaminen häämatkana

Luonnon kauneuteen ja vaihteleviin maisemiin voi ihastua myös patikoiden, hevosella tai kamelilla ratsastaen sekä maastopyörällä. Vaelluksella vauhdin voi itse määritellä, kuten myös matkakohteen, oman kunnon mukaan ja tämä on yksi parhaita tapoja tutustua rakkaimpaansa teltan tai metsäpirtin hämyisissä olosuhteissa. Kotimaamme Lappi tarjoaa patikointiin ja vaeltamiseen oivat puitteet muun muassa Oulangan, Kevon sekä Syötteen kansallispuistoissa ja Ahvenanmaalta löytyy taasen Hammarlandin ja Finströmin kuntien kautta Getaan kulkeva 63-kilometrinen vaellusreitti vaihtelevine maisemineen.

Seikkailunhaluisemmat hääparit voivat matkata vaellusmatkalle vaikka nurmipintaisille Alpeille Sveitsiin tai Itävaltaan, ja vaellukseen voi aina lisätä jännityksen astetta esimerkiksi vuorikiipeilyllä tai koskenlaskulla. Hieman harvinaisempaa pyöräilyä ja trekkausta on tarjolla Bhutanin kuningaskunnassa, jonka upeissa maisemissa Himalajan juurella on mahdollisuus nähdä lumihuippuisia vuoria, vanhoja linnoituksia sekä buddhalaisia luostareita.

Luonnon lumoissa

Erilaiset safarit ja viidakkoretket ovat seikkailua hääpareille parhaimmillaan tai miltä kuulostaa vaellus Kilimanjaro vuoren huipulle? Safarimatka Afrikkaan voi olla yhdistelmä rantalomaa Sansibarilla ja villieläimiä luonnonpuistoissa tai viiden tähden safarimajoitusta gourmetruokineen ja viineineen keskellä Etelä-Afrikan tai Botswanan luontokohteita. Afrikassa on lukemattomia luonnonpuistoja, suojelualueita sekä kansallispuistoja, jonne on tarjolla retkiä aina muutaman tunnin pikavisiiteistä monipäiväisiin retkiin yöpymisineen.

Jännittävät viidakkoretket sademetsissä ovat myös sanoinkuvaamattomien kokemusten ja upeiden elämysten tyyssijoja. Esimerkiksi Costa Rican villi luonto Keski-Amerikassa tarjoaa koskenlaskuretkiä, joihin on mahdollista yhdistää ratsastusta, lintujen bongaamista ja vaeltamista. Sademetsien eksoottinen kauneus hurmaa etelämpänäkin Amazonin sydämessä – viidakkoretki on seikkailu, joka antaa mahdollisuuden tutustua kasveihin ja eläimiin alkuperäisintiaanien tinkimättömän elämäntyylin ohella.

Korkealle yläilmoihin

Sademetsien latvustoista voi häämatkalla siirtyä yhdessä vieläkin korkeammalle, kohti taivasta kurkottamaan. Lentäminen pienkoneella tai helikopterilla ovat tutuimpia tapoja päästä nauttimaan yläilmojen maisemista. Lasipohjaisen helikopterin kyydissä onkin mahdollista katsastaa muun muassa New Yorkissa Vapaudenpatsasta, romantiikkaa ilmassa voi kokea myös Niagara Falls putousten ympäristössä Yhdysvaltojen ja Kanadan rajalla tai kruisailla Tokion kauniin metropolin yläpuolella aina auringonlaskusta yöhön saakka.

Muita seikkailuja hääpareille taivaalla tarjoavat erilaiset benjihypyt, liitovarjoilu (kite surfing), lento tandemvarjolla, vetovarjoilu rantakohteissa sekä yksi kaikkein jännittävin kokemus maailmassa eli laskuvarjohyppy. Tandemhypyllä pääsee kokeilemaan lajia, joka vapauttaa tehokkaasti adrenaliinia ja uhmaa painovoimaa. Henkeäsalpaavia maisemia tarjoavat esimerkiksi Mauritius Intian valtameressä, Kapkaupunki Etelä-Afrikassa, Kauai Havaijilla, Cairns Australiassa ja Lake Wanaka Uudessa Seelannissa lähellä Queenstown kaupunkia.